HARABIN: Diskusiou o justícii chceli poslanci prekryť vlastné zlyhania

19.12.2012 Bratislava

Bratislava 18. decembra (TASR) - Nemá žiaden význam diskutovať na pôde parlamentu o stave justície s politikmi, ktorí túto tému využívajú iba na prekrytie svojich osobných zlyhaní.

Konštatoval to dnes exminister spravodlivosti a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin na margo diskusie k stavu slovenského súdnictva, ktorú iniciovali opoziční poslanci. "Viacerí poslanci dnes ukázali, že nemajú čo občanom ponúknuť, iba konflikt. Na justícii im vôbec nezáleží," reagoval na rozpravu Harabin.

Najviac ho na vyjadreniach poslancov pobúrili vyjadrenia, ktorými mali podľa Harabina spochybniť nezávislosť rozhodovania Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. "To, že slovenskí politici typu Hrušovský, ktorí sú podozriví podľa knihy Gorila z prijatia najväčších úplatkov v histórii Európskej únie, útočia na slovenské súdnictvo, ma neprekvapuje, ale spochybňovať ESĽP to je tak na úrovni diktátorov," komentoval. Menovite pritom kritizoval aj šéfa liberálov Richarda Sulíka (SaS), exministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (SDKÚ-DS) i bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica (nezávislý).

Jeho kritika zaznela aj po tom, ako dnes Sulík vyhlásil, že považuje Harabina za najväčší personálny problém v slovenskej justícii. Podpredseda Mostu-Híd Gábor Gál zase pripomenul "odídenie" sudcov kritických voči Harabinovi zo Súdnej rady, alebo fakt, že Najvyšší súd SR nemá od roku 2010 podpredsedu.
 

Vyberte región